Hegesztőművészek viadala zajlott Zalaegerszegen

Teilen:

Országos versennyel egybekötött szakmai találkozónak adott helyet csütörtökön a zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpont. A „Focus-ban a művészet 2023” című viadalt és fórumot a hegesztéstechnikai eszközöket forgalmazó tápiószelei REHM Hegesztéstechnikai Kft. szervezte.

A tudás átadása és annak megmérettetése volt a rendezvény célja, ahol tizenkettő, a szakmájában kiváló hegesztő versenyzett az elsőségért, akiket segítőik kísértek. A versenyzők között volt Domján Zsolt, a Pylon-94 Kft. hegesztőmestere, aki 31 éve dolgozik szakmájában. Néhány évvel ezelőtt második lett a dunaújvárosi hegesztőverseny döntőjében. A háromtagú zsűrit – Köber József, Kristóf Csaba zsűrielnök, Bíró László – a szakmájában ugyancsak elismert hegesztőmérnök alkotta.

Kámán János, a Pylon-94. Kft. ügyvezetője elmondta, örülnek, hogy Zalaegerszegre hozhatták a rendezvényt, a cég számára rendkívül fontos a hegesztés a gépipai szakmákon belül. Minden lehetséges módon népszerűsíteni szeretnék például a kézi ívhegesztést, tette hozzá. A duális képzésben résztvevő cég arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy rendkívül nagy szükség van a hegesztőszakma tovább éltetésére.

Nagy András, a képzőközpont igazgatója hangsúlyozta, a szakmai nap kiváló alkalmat biztosított a pályakezdők számára is, ugyanis a verseny mellett előadások és bemutatók sorozata demonstrálta a szakma szépségeit, kihívásait, aktualitásait. Mint mondta, reméli, hogy hasonló versenyeket hozhatnak még Zalaegerszegre, majd hozzátette: az embert nem lehet teljesen kiváltani a modern eszközparkból, amit egyébként külön is szemléltettek. A hegesztő robotoktól kezdve a lézeres szkennereken át a legmodernebb munkavédelmi eszközöket mutatták be.

Az előadásokon többek között a finomszemcsés, emelt szilárdságú anyagok hegesztéséről, a minőségi munkalevegőről, a varratvizsgálat korszerű eszközeiről vagy a csaphegesztési eljárásokról esett szó, illetve a versenyt szervező cég, a REHM Hegesztéstechnikai Kft. képviseletében Nagy Ferenc a technológiai innovációról beszélt. Az ügyvezető kérdésünkre elmondta, 2014 óta rendezik meg versenyüket, amit csak a Covid-járvány szakított félbe. A mostani volt az utolsó kézi hegesztési döntő, ugyanis a gépesítésé, a robotikáé a jövő.

– Egyre kevesebb a szakember, így minél gyorsabban kell minél hatékonyabbnak és termelékenynek lennünk, számunkra ez a kihívás. Jó, ha tudjuk: a hegesztett szerkezetek mindenütt körülvesznek bennünket, a mindennapos használati eszközöktől kezdve az űrhajókig, egyszóval nélkülözhetetlenek. Minden erővel támogatni kellene a technológiai innovációt a hegesztett szerkezetek gyártásában, ez az egyik megoldás a szakemberhiányra – felelte Nagy Ferenc.

Forrás: ZAOL – Hegesztőművészek viadala zajlott Zalaegerszegen

ähnliche beiträge