Pylon-94 Kft.: Törékenyek maradnak az exportpiacok

Teilen:

A gyorsan növekedő középvállalkozások közé tartozik a rendkívül széles termékskálájú, főképp daruk és egyéb gépek részeit és acélszerkezeteket gyártó zalaegerszegi Pylon-94 Kft. Az áru zöme exportra megy, főleg német nyelvterületre, ezért a járvány nagy sokkot okozott. Rugalmasabb kormányzati támogatási rendszer jelentene mentőövet – mondta Kámán János tulajdonos, ügyvezető igazgató.

A 180 embert alkalmazó cég árbevétele tavaly 14 százalékkal, 10,3 millió euróra bővült, és erre az évre 15 százalékos további növekedést láttak reálisnak. Az első negyedév megfelelt a várakozásoknak, ezt stratégiai vállalatépítő munka, szervezetfejlesztés, projektcélok kijelölése és a dolgozókat motiváló új bérrendszer bevezetése előzte meg. A hatékonyság javítására szükség is volt, hiszen a létszám emeléséhez a nyugat-magyarországi termelők többségéhez hasonlóan, számukra is szűk keresztmetszetet jelentett a szakemberhiány. Dolgozóik egy részét átképezték, mert hiány alakult ki például hegesztőkből, emellett részt vesznek a duális képzésben, és a Modern városok program támogatásával új képzőhelyet építenek.

Amikor elkezdtek érkezni a hírek a járványról, még nem látszott nagy baj – emlékezett Kámán János. – Aztán kezdtek fogyatkozni a vevők ajánlatkérései, majd ritkultak az új rendelések, a meglévők szállítási határidejét pedig elkezdték távolabbra tologatni a partnerek. Mindez végül a rendelésállomány jelentős csökkenéséhez vezetett, ráadásul felbolydította a munkafolyamatokat, mert az egyes üzemegységeket más-más ütemben érintették a munkakiesések.

A dolgozók egy részét rövidített munkaidőre állították, az állami bértámogatást azonban mostanáig nem vették igénybe, mivel a sikeres pályázat négy hónapra rögzítené a munkaidőket. Jelen pillanatban azonban megjósolhatatlan, hogyan alakul majd a cég munkaerő-szükséglete. „Ha ellövi a cég a pályázási lehetőséget, utána nincs mód korrigálásra – mondta a cégvezető, hozzátéve, hogy a pályázatok szükségtelenül sok adatszolgáltatást igényelnek. – A legutóbbi német és francia üzleti aktivitási adatok azt sugallják, hogy további keresletszűkülés várható a cég fő piacain, bár talán az eddiginél kisebb intenzitással.” Kámán János a cég valamennyi dolgozóját szeretné megtartani, ugyanakkor nem akar eladósodni a rendelésállomány csökkenése miatt, az eddigiekhez hasonlóan önfinanszírozók szeretnének maradni. „A bértámogatási rendszernek sokkal rugalmasabbnak és egyszerűbbnek kellene lennie ahhoz, hogy a cégek reális kockázatokat tudjanak vállalni, és meg kellene engedni a menet közben közös megegyezéssel végrehajtott korrekciókat” – mondta Kámán János.

 

Forrás: https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2020/05/pylon-94-kft-torekenyek-maradnak-az-exportpiacok

ähnliche beiträge